Sastojci (za 7 šalica)

  • 700 g duguljastih, “Roma” rajčica, narezanih na polovice
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice neslanog putra
  • 1 srednji žuti luk, narezan na kockice
  • 4 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica svježe majčine dušice, nasjeckane
  • 800 g usitnjenih rajčica iz konzerve
  • 2 šalice svježih listova bosiljka, nasjeckanih
  • 2 žlice sušenog posiljka
  • 1 žlica šećera
  • 2 šalice kokošje juhe
  • Sol i papar po ukusu
  • 2/3 šalice vrhnja za kuhanje
  • Malo kozjeg sira za ukrašavanje

 

Upute

Zagrijati pećnicu na 200 C. Poslagati polovice rajčica na tepsiju. Poškropiti maslinovim uljem te začiniti solju i paprom. Peći rajčice oko sat vremena.

Dok se rajčice peku, otopiti putar u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodati kockice luka i pržiti 5 minuta. Umiješati nasjeckani češnjak i majčinu dušicu pa pržiti još 5 minuta.

Dodati konzervirane rajčice, nasjeckane listove bosiljka i šećer. Sve promiješati pa smanjiti temperaturu na srednju do srednje nisku. Poklopiti posudu i pustiti da krčka 10 minuta.

U posudu uliti kokošju juhu i pečene rajčice. Poklopiti i pustiti da krčka 30 minuta uz povremeno miješanje.

Pažljivo uliti vruću juhu u blender te blendati dok ne postage glatka. Vratiti juhu u posudu pa dobro umiješati vrhnje za kuhanje.

Krčkati još 3 minute, zatim poslužiti u zdjelama. Svaku zdjelu ukrasiti izmrvljenim kozjim sirom i sušenim bosiljkom. Poslužiti vruće.

 

 

Advertisements